Eén tip tegen het plan van Europa: Spreid uw centen

Eén tip tegen het plan van Europa: Spreid uw centen

Eén tip tegen het plan van Europa:
Spreid uw centen

‘Laat nooit meer dan honderdduizend euro bij één bank staan.' Dat is de raad die specialisten aan alle spaarders willen geven. ‘Europa heeft een duidelijke waarschuwing gegeven aan alle inwoners. Ik zou die ernstig nemen', zegt financieel analist Pascal Paepen.

De onrust over de veiligheid van onze spaarcenten groeit, nu Europa almaar duidelijker laat blijken dat die niet allemaal even veilig zijn. Europees commissaris Olli Rehn zei afgelopen weekend dat grote spaarders met meer dan 100.000 euro op hun rekening in de toekomst mee zullen moeten betalen aan bankenreddingen.

Eigenlijk herhaalde hij daarmee wat eurogroep-voorzitter Jeroen Dijselbloem al vlak na de bekendmaking van het reddingsplan voor Cyprus gezegd had: de oplossing die daar gekozen werd, is ‘deels een blauwdruk' voor de toekomst.

Kortom, Europa wil toekomstige interventies in de bankensector niet langer alleen door belastingbetalers laten betalen. Ook onze minister van Financiën Koen Geens (CD&V) vindt dat een goed idee. Hoe kunnen we ons geld dan veiligstellen? Waarmee moeten we rekening houden?

Jean-François Biernaux van Test-Aankoop is duidelijk: ‘Een goede huisvader houdt niet meer dan 100.000 euro aan bij één en dezelfde bank.'

Op dit ogenblik loop je bij de meeste Belgische banken of bij de veiligere buitenlandse banken natuurlijk geen risico als je meer hebt staan. Maar sommige andere banken komen net uit een land waarvan de regering nog het meeste geneigd is om deposito's boven 100.000 euro af te romen. Daarom lijkt het Biernaux het verstandigst als vuistregel aan te houden om niet meer dan 100.000 euro bij één bank te plaatsen.

Financieel analist Pascal ­Pae­pen is het daarmee eens. ‘Voor een particulier is die spreiding vrij makkelijk. Als Europa zo uitdrukkelijk zegt dat het deposito's boven 100.000 euro bij een nieuwe redding kan afromen, heeft het daar een reden voor. Ik zou die boodschap ernstig nemen en geen risico's lopen.'

U bent beschermd voor 100.000 euro per bank . ‘Als er twee tegelijk in de problemen komen, zijn uw deposito's bij beide voor 100.000 euro beschermd', zegt Paepen.

Al beseft hij dat dit relatief is. Bij Belgische banken bijvoorbeeld staat de Belgische staat garant maar mochten die overkop gaan, dan is er nooit genoeg geld om iedereen zijn centen terug te betalen.

‘Daarom heeft men er bij Dexia of BNP Paribas voor gekozen die banken te redden: dat kwam uiteindelijk goedkoper uit.'

Hebt u om de ene of andere reden toch hoge bedragen bij één bank staan, let dan op de kredietwaardigheid ervan. ‘Liever een half procent minder intrest, dan geld verliezen door een risico te lopen', zegt Paepen.

Sommige buitenlandse banken die hier een hogere intrest beloven, geven die net omdat ze minder kredietwaardig zijn en daarom een lagere rating krijgen van de kredietbeoordelaars zoals Standard & Poor's of Moody's.

Niet alle bezittingen die u op de bank hebt staan, tellen mee bij het maken van de rekening. ‘De grens van 100.000 euro geldt enkel voor geld op uw zichtrekening, spaar- of termijnrekening en kasbons bij de bank', beklemtoont Paepen. ‘Uw betalingen voor pensioensparen, uw aandelen en uw obligaties blijven uw bezit, ook als de bank in moeilijkheden zou komen.'

bron : woensdag 10 april 2013, 03u00 Bart Moerman

No discussions found